fredag 28 februari 2014

Med vit skjorta i Trädgården.

Hur är det möjligt?
Under senaste Trädgårdskampen var det kanske många som fann det mystiskt att jag hade en vit skjorta (!) på mig när vi skulle lägga gräs. Och kolla på bilderna nedan -dessa är tagna EFTER vi lagt gräs! Och vem är renast?... Helt otroligt nog jag! (Har nog inte hänt förr..)
Och anledningen till att jag bar vit skjorta var ju såklart den otroligt varma dagen (säkert över 35 grader eller så?) och vad är bättre då att bära då än något vitt och långärmat?..

Ha en fin helg allesammans!
/Jessica




torsdag 27 februari 2014

Lär mig om Lager.

Har införskaffat mig min första Lagerplanta. Försöker att ta reda på så mycket som möjligt om vad den behöver och om Lagerträdens historia. Och följande står att läsa på Uppsala Universitets hemsida om Linnés Lagerträd:

"Till de växter som överlevt från Linnés tid hör fyra lagerträd. De är troligtvis ungefär 250 år gamla och hör till de äldsta krukodlade växterna i världen.

Sedan antiken har Lagern varit en lärdomens symbol. I Uppsala är det tradition att de filosofie doktorerna promoveras med lagerkransar. Förr plockades alla blad och kvistar till kransarna från Linnés lagerträd. Traditionen fick tyvärr lov att brytas 1983 då de gamla träden inte längre orkade med att lämna blad till en ständigt växande skara doktorer. Numera får bara hedersdoktorerna linnéblad i sina kransar. Övriga lagerblad importeras från Italien.

I orangeriet finns också ett lagerträd som spirat ur en kvist från Thore Magnus Fries doktorskrans. Han disputerade 1857 och var föreståndare för Botaniska trädgården mellan 1877 och 1899. "

- Detta får mig att vilja bege mig till  Uppsala på momangen. De däringa träden vill man ju bara inte missa. Eller varför inte bege mig å det snaraste till Italien? Minns den där resan för väldigt länge sedan då värdparet sträckte ut handen genom köksfönstret och plockade ett par Lagerblad och lade i den kokande grytan. Köksträdgård på Italienska. Ja, Italien måste det få bli.

Ha det fint!
/Jessica





onsdag 26 februari 2014

Det är det här jag minns mest med Trädgårdskampen!

Mycket har man haft glädjen att få vara med om i sina dagar. Och än är det heller inte slut på Trädgårdskampen. Sista avsnittet sänds nu på tisdag klockan 20.00 i SVT. Då blir det final mellan mig, Tony och Peter. Spännande kommer det att bli -minst sagt.
Men vad jag ändå såhär spontant minns allra mest från spektaklet (om man nu får kalla det så?...) det är faktiskt inte allt jobb eller slit timme efter timme i gassande solsken eller piskande regn. Inte heller nervositeten eller alla många mil tur och retur till Skåne under förra sommaren. Nej utan det är det här -alla totalt oväntade situationer och framförallt alla många skratt! För maken till att tota ihop olika mänskliga karaktärer och med vitt skilda bakgrundshistorier och levnadsöden på en och samma arbetsplats... Ja, det har jag nog inte varit med om tidigare. Vilken oerhört kreativ miljö denna mångfald gav och vilka underbara skrattfester vi hade och fantastiska anekdoter att få berätta där hemma om. Ett minne för livet.

Så vi ses väl på tisdag?
/Jessica



tisdag 25 februari 2014

Sommarens varmaste dag. SVT & Trädgårdskampens avsnitt 7. Bakom kulisserna.

Oj oj oj. Svettigt värre var det när vi skulle lägga gräset i SVT s 7e avsnitt av Trädgårdskampen och färdigställa resten av miljön i våra lotter. Under gassande sol och med mer gräsyta än mina goa vänner hade, blev det till ett riktigt styrkepass. Jag kunde inte undgå att tycka lite synd om Johan som skulle assistera mig där. Jag hade ju valt att "bygga in" gräset som en del av kretsloppet i min lott. Gräsklippet skulle nämligen få komma att fungera även som gröngödsel till allt annat växande i trädgården. Men juryn blev väldigt nöjd efter allt slit och det gladde mig väldigt.

När det sedan kom till ljussättningen var varken de eller jag dock lika nöjda med resultatet. 
Min tanke med ljussättningen var dock att följa mitt miljötänk fullt ut. Jag använde därför -med undantag av Oljelampan- mig endast av solcellsbelysning. Jag visste att det skull ge ett sämre ljus. Och ett kallare ljus. Om än mer miljövänligt. Tänker att där finns så otroligt mycket för utvecklarna och producenterna att lösa tycker jag. För såklart att man ska kunna använda solenergi på ett vackert sätt också. 

Några som gjorde ljuset desto vackrare än mig var Johan och Peter. Johan hade hittat levande ljus någonstans i någon låda. Väldigt fint tyckte jag. Om jag använder ljus hemma i min egen trädgård är det alltid levande ljus det handlar om nuförtiden. Inget kan ge samma vackra ljus tycker jag. Och Peters fantastiska stämning i hans helt magiska Folkpark... Underbart! Och inspiration på hög nivå med de där belysta bågarna. Det kommer jag nog att testa att göra här hemma.

Ja nu är det bara finalen kvar...
Ni hänger väl med då om en vecka också?
Ha det fint så länge!
/Jessica





















Foton ovan: Diana Löfvendahl. 

Kämpa kämpa... -Ikväll är det dags igen -Trädgårdskampens 7e avsnitt.

Klockan 20.00 i SVT 1 ikväll blir det dags för att slutföra lotternas form och uppbyggnad.
Och så en himla massa gräs på det. 
Jag, Johan, Peter och Tony kommer att få kämpa rejält -det kan jag säga...
Missa inte!
Det blir både spännande och kul kan jag lova.

/Jessica



måndag 24 februari 2014

Kulturarv. Och mycket annat.

De här ska jag testa på att odla i år. Har aldrig tidigare sått just Rova i någon form, men ser framför mig hur jag ska koka den och servera med den smör... eller rosta den i ugnen. Förutom Svedjerovan så blir det också Majrovan "Purple Top W. G." från Runåbergs samt Majrovan "Snowball" från Impecta. Sedan har jag också fått flera olika sorters Gräslök som jag gärna vill prova på också. Nordiska Kulturarvssorter. Det blir spännande. Och så Purpurböna... och Ramslök... och olika Kålsorter... och mycket mycket annat.

Ha en fin måndag!
/Jessica 











söndag 23 februari 2014

Ge inte upp. Chiliplantor som kommer igen.

Tog i höstas in och sparade de kraftigaste Chiliplantorna från förra säsongens frösådder. Lät dem stå svalt (men fortsatt ljust) och för ett tag sedan klippte jag helt sonika ner dem. Nu har de börjat få lite tillskottsnäring och här kommer några av dem på nytt, se bilden nedan. Och "Mini Bonnet", "Cayenne Long Slim" samt "Madame Jeanette" fortsätter att leverera -om än såklart i mindre skala så här års. Vi har för övrigt haft turen att -såhär långt- sluppit att drabbas av Bladlöss på Chiliplantorna när de stått ute. Jag vill nog gärna tro att det har att göra med alla småfåglar vi bjuder in i vår trädgård;)

Ha en fin söndag!
/Jessica








lördag 22 februari 2014

Om att dela med sig. Och att känna sig rik.

Att Odla är att känna sig rik. Tycker jag.
Att dela med sig av fröer, eller byta med andra, är en lustfylld aktivitet.
I gruppen Odling -Inspiration! på nätet (Facebook, alla är varmt välkomna dit såklart!) har vi startat många Frökedjor. Och jag har skrivit om det här i bloggen tidigare. Men tycker att det är värt att påminna om.

Det handlar om att någon vill starta en Frökedja, för att dela med sig av ett överskott av t e x fröer som denne har till andra. Andra fyller på, byter ut, plockar fröer i kuvertet, lägger i nya och som sedan skickas runt landet och på så sätt får fler människor ta del av varandras fröer.
Det handlar om att bevara och öka Kretslopp och gynna Mångfald. Också människor emellan.
Ha en fin lördag!
/Jessica 







fredag 21 februari 2014

Du är vad din farmor åt.

Du är vad din farmor åt. Kunde man läsa om både på SVTs hemsida och i DN igår. Ny forskning från Karolinska Institutet har nu visat att det vi äter kan få effekter på arvsmassan och sätta spår i kommande generationer. Miljön har alltså en större inverkan på våra gener än vad man tidigare trott. Känns som vanligt därför alltid lika rätt att odla sina egna grönsaker, frukter och bär på ett så ekologiskt sätt som möjligt. Eller åtminstone köpa ekologiskt och närodlat om möjligt.

Ha en fin fredag!
/Jessica 










torsdag 20 februari 2014

Vårtecken.

Vårtecken i Vendelsö såhär en dag i februari.
Ha en fin dag!
/Jessica



































tisdag 18 februari 2014

Trädgårdskampen SVT -bakom kulisserna för avsnitt 6.

Vilket avsnitt det var detta Trädgårdskampens 6e avsnitt!
För er som missade det så finns det såklart också att se på SVT Play. Dvs när som helst när tiden passar för dig och er.

Att leta scenografi var temat för dagen. Och det var svårare än jag trott. För det fanns så otroligt mycket möbler och pryttlar där inne. Och eftersom det var en överraskning även denna gång vad vi skulle få vara med om, så det gällde att kunna bestämma sig på några få sekunder -som vanligt- för vilket tema som skulle gälla. Och tur att man gillar överraskningar säger jag bara.

Jag bestämde mig snabbt för att köra på temat funktion med lite retrokänsla. Inte minst eftersom jag tänkte att utrymmet var så begränsat i lotterna. Och så ville jag få in mer färg. Med så små ytor gäller det verkligen att klura och att få till det med passande funktion. Helt ärligt så hade jag så väldigt gärna också funnit ett sånt fantastiskt vackert parasoll som Johan placerade in i sin bedårande lott. Men jag hittade inget. Det var ju som sagt enormt stort där inne i scenografihusen. Det var många rum och krypin man inte ens hittade fram till på den korta tiden. Jag stod ett tag och höll i ett annat vitt parasoll, vilket hade ett mer modernt snitt.  Eftersom jag ville skapa någonting med lite mer höjd där i bakkant på lotten. Men det parasollet hade en på tok för stor diameter, så det föll på det.

Men om ni missade Johans lott i detta avsnitt -gå in och titta på SVT Play! För vilken magisk trädgård Johan lyckades skapa i och med hans noga utvalda material och scenografi! Han har ett särskilt öga för det den mannen! Men så är han ju också fotograf.

Dag 2 var det dags för att skapa Midsommarstänger. Det var väldigt kul tyckte jag. Och det syntes nog hoppas jag. Jag satsade på att göra något lite mer kreativt så jag gjorde den Ätbara Midsommarstången. Med mycket Kål, Kronärskockor mm i! Jag älskar de silvergrå tonerna i kombination med brunt, violett och rosa. Tyvärr fanns det inga små provrör eller dylikt att tillgå, för att få växterna att hålla alla de timmar innan slutresultatet visades i bild,  så det var slokande grödor som visades i tv. Dvs det blev humor på hög nivå. Men min tanke var ju egentligen att vid det laget skulle stången varit uppäten sedan länge.

Ja nu har ni fått höra lite mer om senaste Trädgårdskampen avsnittet.
Ha en fortsatt fin dag och på återhörande säger jag!
/Jessica 

















Entrébordet just nu -Skogsplantering.

Vad gör man med alla julgrupperna man har fått kvar efter julens slut?
När man känner att man vill städa undan allt som associeras med just jul och mörk vinter. 
Med de där Hyacinterna som inte slog ut i tid?
Med de små Enarna och Murgrönan. Kottar och Mossa...
-Jo, man gör en Skogsplantering, ute vid entrédörren!
Blir lite huller om bullerkänsla -men vad gör det?
Ha en fin tisdag!
/Jessica



måndag 17 februari 2014

#vegnominate

Jag utmanar dig! Bli en grönsaksodlare!
Posta en bild på dig och din sådd, tagga den med #vegnominate och utmana sedan tre personer i din vänskapskrets att göra detsamma. Den som avstår utmaningen blir skyldig en fröpåse till den som nominerat!
Är du med?

I challenge You to grow your own vegetables!
Post a picture of yourself and your crop, tag it #vegnominate and challenge three of your friends to do the same. Anyone who fails to accept the challenge will have to give a packet of seeds to the person who nominated them.
Are You in?






söndag 16 februari 2014

Att våga vara modig.

Ibland måste man bara våga göra saker som man tidigare inte vågat. Man måste vara modig helt enkelt. För att utvecklas. Med det menar jag självfallet inte att man ska göra något som är farligt eller kan påverka andra människor eller dem i ens närhet på ett negativt sätt. Men att våga testa nya saker för att utvecklas. Att våga tacka ja till att bli en av deltagarna i Trädgårdskampen var en sådan sak.

Och snart kommer det en ny utmaning. Den kommer att bli ännu mer spännande och lärorik. Jag lovar att berätta mer här så snart jag kan. Tills dess, ha en fin söndag och kommande vecka! Bilden av Träden i skogen nedan är från den vackra Trollskogen nära Trädgårdskampens inspelningsplats i Skåne somras. Tycker att de så fint illustrerar vad jag vill säga med ovan. Att vägen framåt och uppåt kan se ut på så olika sätt. /Jessica




lördag 15 februari 2014

Isfallen.

Under en utflykt till de fantastiskt vackra och magiska Isfallen.

Vi har funnit ett lite hemligt ställe, i en skog nära oss, de mest fantastiskt vackra och helt igenom av naturen skapade underbara isfall och isskulpturer. Ibland säkert över 12 meter (!) höga. Hur det har kommit att kunna bli så beror på de perfekt sluttande bergväggarna som vetter mot norr. Och med en stor platå uppe på berget, svagt sluttande mot klippkanterna. Nedanför växer gran och även många Lärkträd. Utsikten över havet är bedårande.

Där fanns också denna -vad jag och iaf äldste sonen tyckte var- den vidunderligt vackra lilla Isskulpturen! När vi kom hem började jag klura över hur jag skulle kunna leda smältvatten på ett nytt sätt nedför det brantaste berget här hemma. För att på så sätt kunna återskapa lite av detta naturens fenomen här hemma i vår trädgård. Men det slår mig också alldeles därefter, att hur väl man än försöker efterlikna naturens fenomen -så blir det ändå inte lika vackert. Så vi får se hur jag gör.

Men ville ändå bara dela med oss till er av denna lilla underbara isskulptur i skogen.
Ha en fortsatt fin kväll!
/Jessica





fredag 14 februari 2014

Ett likamed fem. Sticklingar av älskade Rosor.

Har du testat att ta sticklingar av Rosor? Om du inte har det kan jag säga att det är väldigt enkelt! Och det går att göra av snittrosor också! -Kanske fick du en alldeles särskild Ros någon gång, på en särskild födelsedag eller så...? Och vilken du vill bevara. Det viktiga är att den har ett eller två gröna blad kvar och att stjälken är frisk. Och jag tror att den ideala tiden för det är under april-augusti. Så jag kommer redan nu börja planera för kommande säsongs tillägg till trädgården. Dvs vilka rosor vill jag ha fler av. Och vart jag vill placera dem.

Här är en "Nordstjärnan" hemma hos mig, en av mina vita favoritrosor! En sort som tål även de högre zonerna vad jag förstått. Trots sin taggiga sida tycks den också och ändå älskas av Rådjuren. Så vi får se hur det går. Och här är Nordstjärnans granne också, en av mina favoritpelargoner, en sk Rosenpelargon. Nu har denna nya lilla stjärna vintertäckts med fiberduk och löv. Håll tummarna för att den överlever sin första vinter.

Ha det gott! /Jessica 











tisdag 11 februari 2014

Tuffa tag i kvällens program.

Ja, så har många sett Trädgårdskampens 5e avsnitt. Portaler och Pilflätning. Och en massa annat kul. Och jippi!!! Jag gick gick vidare i tävlingen ännu en gång!

Men usch vad tråkigt det var att Magda fick bege sig hem. Saknade henne mycket kan jag säga. Och vem skulle jag nu ställa alla de där frågorna till om hur man bedriver självhushåll i Norrland? Och alla kål-frågor? Allt börjar såklart bli så påtagligt att det handlar om en tävling också. Men Magda och jag håller kontakten -fikar och lunchar och hittar alla de tillfällen att ses! För det är ju så -oavsett tävlingar och inte minst avstånd rent fysiskt till vart man bor -vad spelar det för roll om man hittat en ny vän? Eller flera -som i denna VänskapsTV.

Det där med att bygga entréer -det var klurigt kan jag säga. Ännu klurigare blev det när vi skulle göra det åt varandra. Det gällde att vara tydlig i sitt beskrivande och beställarprocess för sin entré. Man fick en tydlig känsla för hur utmanande det alldeles säkert kan vara för alla de trädgårdsdesigners runt om i landet. För när man precis kommit på en idé -kan man ge sig den på att förutsättningarna ändras. I mitt och Tonys fall var det bl a grävdjupet i hans lott som ställde till det lite. Det gick inte att gräva så djupt som man behövde för att få till stabiliteten som är så viktig. För man vill ju inte få en portal i huvudet när Blåregnet börjat växa till sig. Så istället för en portal fick det bli två just av denna anledning. Dessutom skulle det vara dubbel-lagt virke och därför kom det att bli mycket tungt. Och det var nog ingen på plats som undgick mina svordomar när detta sedan skulle spikas (!) ihop. För det fanns inga skruvar på plats, och de spikar som fanns var antingen rejält för korta eller så långa och väldigt tjocka att de klöv virket... För det fanns heller ingen borr så jag kunde inte heller förborra hålen... Mycket frustrerande! Så det blev till att säkra upp på alla de sätt som gick. För hur det än är tänker jag att säkerhet och stabilitet går före finish. Och tack klippteamet för att ni klippte bort de mindre genomtänkta orden som for ur min mun i detta moment -det är ju trots allt en bred målgrupp för programmet och därför även barn som tittar:)

Galghumorn hos min lott blev påfallande efter att den diagonala tvärslån blev lite längre än jag tänkt. Och Tony var inte sen att haka på med att hänga upp Inkas paprika där. Tanken var egentligen att det skulle komma att få hänga ner en vacker ljuslykta, blomstergirlang eller svepande tygflagga där. Ja, extra många skratt blev det under denna inspelningen och Tonys humor är underbar.

Och så var det pilen. Pilflätning var kul! Klurigt att göra på tid men riktigt kul. Så kul att jag efter programmet for hem, fick pilkvistar av en granne och nu tänker att jag ska börja odla pil hemma på tomten. Den kommer komplettera all den Hassel och Rönn som här redan finns och vilken jag bygger mycket staket och annat med. Och avklippta Pil-kvistar rotar sig väldigt lätt och snabbt i jorden. Och vips har man en pilodling också! Gillar känslan med att odla det man behöver inte bara i ätbart och njutning utan även kunna odla sitt byggmaterial.

Galghumorbilden nedan har bäste fotograf Diana Löfvendahl tagit;)
Ha det fint!
/Jessica






















måndag 10 februari 2014

Nya efterlängtade bekantskaper.

Nu får vi se hur det går. Har fått hem lite nya bekantskaper, nya fröer att provodla denna säsong. Bland annat Ramslök och Myskmadra som jag tänkte ha till Lunden. Eller rättare sagt -till det som skall komma att bli Lunden. Har hört att Ramslök kan vara lite klurig. Så vi får se hur det går.

På en plats där det tidigare har eldats en del har jag nu placerat några pallkragar. I några av dessa tänker jag mig att Svedjerovan ska få växa. Det är en gammal sort från Finland och vilken brukade odlas efter att marken svedjats. Den trivs tydligen i aska, som ger den näring, och bidrar till att hålla borta skadliga insekter som gärna angriper kålväxter. Invid sår jag Nero di Toscana -den vackra höga Palmkålen. Misstänker att det blir lite lättare att täcka med en för Kålmalen lite mer ogenomtränglig tunn gardin om använder mig just därför av pallkragar där. Använder helst ett tunt nät eller varför inte en riktigt tunn spetsgardin (!) istället för den vita fiberduken man kan köpa överallt och vilken går sönder så lätt. Känns inte så miljövänligt att behöva åka och köpa ny fiberduk flera gånger per säsong. Tror jag skrivit det här tidigare att jag kommer samså dessa med olika slags Annueller också. Rosenskära t e x.

Sedan tänker jag mig att prova på Johan Anderbratts fantastiska idé med att odla Squash mot halvt liggande armeringsjärn. Och vilket man fick se i "Grönsaksavsnittet" av Trädgårdskampen, dvs avsnitt 3 (går att se på SVT Play!). Där blir det i år en Sommarsquash: "Custard White" samt en Vintersquash: "Gold Nugget".

Strandkålen "Lili White" har jag redan sått och så blir det Kålrabbin "Azur Star" som är så vacker, och god också hoppas jag. En Majrova vid namn "Snowball" och så en för mig ny Spritböna "Borlotti Lingua". -Någon som läser som testat dessa?
-Ja, detta blir ett spännande Odlingsår!

Ha det fint!
/Jessica







lördag 8 februari 2014

Får jag presentera det brillianta fantastiska gänget bakom Glad-TV!

Vilket gäng. Vilken sammanhållning. Vilken GladTV!
Och kan det egentligen bli något annat när gänget nedan är inblandat?
På bilderna ser ni några av alla de som gjorde det VERKLIGA storjobbet under Trädgårdskampen!
Nedan bl a Samir... Karsten... Diana... Charlotte... Mats... Tille... Tobias... Christina... Anders...
-Ja vem kan föreställa sig hur stort antal människor som egentligen är inblandade i en sån stor produktion som denna? Och superroligt hade vi! Jag tror det syns på bilderna;)

Ha en toppenlördag!
/Jessica