onsdag 30 april 2014

Boka föredrag eller workshop!

Såhär tillsammans med en Valborgshälsning så skulle jag vilja passa på att berätta för alla som är intresserade att man också numera kan boka mig för ett föredrag eller en workshop! Bland annat pratar jag om odling, min egen trädgård i Vendelsö och/eller min medverkan i SVT s Trädgårdskampen. Visar bilder och berättar. Eller så gör vi en workshop tillsammans. Eller andra förslag.

Om intresse för detta finns för detta så är du varmt välkommen att höra av dig till mig på:
jessica@abrandnewstory.se 

Ha en fin Valborg allesammans!
/Jessica 







tisdag 29 april 2014

Förvånad.

Fortfarande förvånar det mig att inte fler njuter av egenodlade frukter, bär och grönsaker. 
Nästan all frukt som inte odlats ekologiskt innehåller rester av bekämpningsmedel och kemikalier. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen. Om detta stod mycket att läsa om i gårdagens media. Och det är ju också så mycket godare rent smakmässigt tycker jag och många med mig.

Aftonbladet skrev också såhär, citat:
"När Livsmedelsverket förra året testade 647 frukter visade sig nio av tio innehålla rester av de medel som används för att ta kål på skadedjur, ogräs och mögel. 87 procent av en helt vanlig fruktkorg med vindruvor, citrusfrukter, äpplen, päron och bananer innehöll rester av bekämpningsmedel. Värst av alla i korgen var vindruvorna. De innehöll 51 olika kemikalier. Bland annat klormekvat som används för att det kan ge ökad tillväxt och fruktsättning hos päron och vindruvor, men som vid djurförsök visat sig påverka reproduktionen." slut citat.

Här hemma har vi kompletterat med ytterligare tre fruktträd samt en del bärbuskar vi inte hade tidigare. Fruktträden är bl a ett päronträd samt ett sötkörsbär. Bärbuskar är björnbär och krusbär.
Saknar nu mest bara hösthallon -någon som läser detta som har erfarenhet av just denna variant av hallon?

Ha en fin kväll!
/Jessica






måndag 28 april 2014

Min gröngödselodling.

Här i krukorna står de. Min gröngödselodling. Jag använder också mycket gräsklipp och annat också som funkar finfint som tillskottsnäring, men just här är de som står i krukor. Lite beroende på vart man bor så kan man ju använda lite olika saker såklart. Enklast är att ta det som växer naturligt i grannskapet. I det här fallet nässlor. Ville inte ha dem i en gång där man trampar på dem och då fick de helt enkelt bo i några krukor, nära till regnvatteninsamling så att man enkelt kan göra nässelvatten av dem. Fast de allra första nässelskotten som kommer om våren är ju väldigt lyxiga att äta själv såklart. Och så får ni en vacker magnolia också nedan, tyvärr står just denna inte på vår tomt.

Ha en fin dag!
/Jessica










söndag 27 april 2014

Norrländsk trädgård -film med Mariana Mattsson!

Noolia Trädgård pågår ju för fullt just nu och jag vet att "vår" Magda (Magdalen Alatalo, FruMagdas..) har hållit spännande föredrag där och också håller ett finfint just idag, söndag klockan 15.00 ("Gräv där du står, så där du går. Alla kan odla. Överallt.", missa inte det om du är på plats!) så vad passar väl bättre då än att ägna dagens inlägg åt att visa en suverän kortfilm med anknytning till ämnet?


Magda har nämligen träffat Mariana Mattsson för OdlingsTV under Nordiska Trädgårdar för en månad sedan och hon berättar, tipsar och inspirerar till odling långt upp i zonerna. Se och hör henne här nedan berätta om perennfavoriter för en norrländsk trädgård. Bara att klicka på bilden!

Ha en fin dag!
/Jessica 


lördag 26 april 2014

Ljuvliga koloniområden! Varför har inte fler upptäckt dem?

Idag fick jag chansen att promenera runt i några olika och riktigt trevliga koloniområden! (eller förresten -vilka koloniområden är inte fantastiska?). Tänker att de är som en liten halvt hemlig skatt som våra medmänniskor och städer har, och funderar mycket på varför inte ännu fler upptäckt dem? Och då menar jag inte bara dem som gärna odlar i kolonierna utan alla andra. Fast det kanske är bra för alla kolonisterna? Kanske skulle det vara jobbigt med alla som kommer förbi och gluttar över staketen?... Eller vad tror ni?...


Lyckliga ni som fått fatt på en egen kolonilott hur som!
Ha en fin kväll!
/Jessica

ps. På vägen till kolonilotterna gick vi under dessa fantastiskt blommande träd som stod på rad på en vacker gata... Ds.















Stirrar i gruset. Och hittar små skatter.

Vid vanliga morgonrundan i trädgården hittade jag följande skatter i gruset:
- Sju små plantor av min favoritmalört.
- Två små jätteverbena.
- Ett större antal småplantor av rosenlök.

Små små fröer har legat och grott. Stratifierade som de gillade allra bäst. Tänk vilka små skatter som annars enkelt hade bara blivit bortrensade! Vet av erfarenhet att även ett gäng små vallmo brukar dyka upp på detta sätt. Och så lite annat smått och gott och som är värt att vårda. Nu ska jag försiktigt lyfta över de små plantorna i mindre krukor. De får lite ny jord från grannskapet och jag får lite tid att tänka över vart de ska få fortsätta att få växa och utvecklas i vår trädgård.

Säkert är jag inte ensam om att göra såhär -dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet nedan!

Ha en fin helg!
/Jessica









torsdag 24 april 2014

Pustar ut mot en faluröd vägg.

Hemma igen efter ett antal timmar ute på ytterligare en mässa. Denna gång var det Rum & Trädgård i Kista som slog upp dörrarna idag. Den största behållningen vid denna mässa var alla de spännande möten med trevliga och intressanta människor jag kom att tala med. Jag ville också ta tillfället i akt för att se om det fanns ytterligare idéer eller nya uppslag som kunde vara av intresse för OdlingsTV att bevaka framgent.

En av de tre trender som Moderådet tagit fram för Trädgård 2014 var den så kallade "Täppan". Tänker på det när jag nu sitter i solen mot den faluröda trädgårdsboden här hemma. Inget annat känns så otroligt avslappnat och i tiden just nu som dessa stugsomrar som så många av oss upplevt. Med blomsterrabatter som inte rensats alltför ofta och med hemmakokad saft -helst av en släkting- i en syrénberså någonstans i ett somrigt Sverige.

Jag skulle vilja lägga till ytterligare några strömningar som jag ser. Som att vi fortsätter och utökar vårt skördande av alla de så kallade ogräs vi tidigare skydde som pesten. Nässlor, maskrosor och kirskål bland annat. Nu lagar vi dem på alla de upptänkliga sätt och njuter av de goda smakerna i maskros- och gransiraper, björksav och stuvad kirskål. Bland annat. Och detta är ju ingen nyhet för alla de duktiga och nytänkande kockar vi har i vårt avlånga land. Men som jag ser det så blir det nu år 2014 också till alle mans nya recept och som vi kommer att laga till även alltmer på hemmaplan.

Vi börjar spara än mer egna fröer från våra odlingar och börjar att samla på lite mer ovanliga sorter av vit- och blåsippor eller andra mer friväxande plantor. Istället för att noga rensa våra rabatter så låter vi till exempel blommorna nu likt vågor bölja fram över odlingsytorna. Perenner, annueller och köksväxter... eller huller om buller. Alla ni som nu följer OdlingsTV på nätet (gratis att titta, gratis att prenumerera på www.odlingstv.se) vet att vi hela tiden återkommer till att "alla kan odla!". Och det är just det som håller på att ske just nu. Även den av odling mest ointresserade människan kommer enligt mig år 2014 att ha fått upp ögonen för åtminstone en liten kryddväxt eller ett vackert träd.
Det finns ju många fler saker som jag tror är på gång att komma inom kort, men jag håller på dem en liten stund till. Hoppas det är ok.

Ha det fint, nu ska jag luta mig tillbaka igen mot min falurött målade trädgårdsbods vägg. Men inte bara för att den just nu är så trendig.
/Jessica














tisdag 22 april 2014

Skördar något som växer hej vilt här -en delikatess! (och det är nog inte den ni tror)

Idag skördar vi och njuter av denna härliga (nåja) grönsak som hör till de flockblommiga växterna. Kirskålen infördes till Sverige av munkarna som en läkeört mot bl a gikt har jag läst och också till att använda som grönsak. Idag ska vi stuva den och äta tillsammans med grillad kyckling.

I morgon blir det nässelsoppa.

Ha en härlig dag!
/Jessica



Hur du kan använda Biokol i dina odlingar.

Här i kortfilmen nedan förklarar Niklas Vestin för OdlingsTV s Johannes Wätterbäck hur det funkar med att använda sig av biokol i odlingarna. Kanske är det fler än jag som kommer att testa detta i år?

Ha det gott,
Jessica


måndag 21 april 2014

Det här kommer jag att så på friland idag:

- Morötter. Mängder av olika sorter med varierande egenskaper vad gäller smak och lagringsegenskaper.
- Lök. Röd och gul, många kulturarvssorter.
- Dill. Både Krondill och annan. Mycket egensamlade fröer.
- Rädisor av alla de slag. Avlånga och klotformade, vita och flerfärgade.
- Palsternacka. Bara så gott!
- Spenat. Ännu mera spenat. Gott att äta färsk och suverän att lagra.
- Persilja. Både krusbladig och slätbladig. Den sår jag mellan perennerna också.
- Haverrot. Gott. Och behöver komma ner nu tidigt.
- Shiso. Röd. Kan vara lite klurig att få att gro. Testar här hemma för första gången.

Vi bor i zon 2-3 kan jag tillägga. 

Ha en fin dag!
/Jessica












söndag 20 april 2014

Luktärtstrassel med finfina resultat.

Jag kunde såklart inte vänta på att så mina fröer av "Franciscus Cupani", min favorit av luktärter. Den doftar mest ljuvligt av dem alla! Nu har de blivit såhär trassliga. Men ett tips är att klippa av dem efter andra bladparet för då blir det mycket mer luktärter av varje planta. Och att spara topparna. Dem sätter jag i ett glas med vatten så bildar de rötter och så planterar jag även dem sedan. Snacka om återvinning!

Ha en fin dag!
/Jessica










lördag 19 april 2014

Lena Israelsson blir intervjuad av OdlingsTV om en spännande nyhet!

Planering pågår för fullt inför denna spännande nyhet.
Se mer här genom att klicka på bilden.

Ha en fin Påsk!
/Jessica



fredag 18 april 2014

Glad Påsk. I återvinningens tecken.

Såhär kan man också använda sitt påskris. Under och efter påsk. Eller björkarna det växte på. Bilderna tog jag när jag besökte Formex tidigare i år. Jag tycker björkrislampan är fantastisk. Likaså hur enkelt det faktiskt kan vara att bygga sina egna ute (eller inne-?) möbler.

När Magda på OdlingsTV träffade Lars Krantz på Wij Trädgårdar för några veckor sedan under mässan Nordiska Trädgårdar, så var även då skogen och vackra björkstammar och ris i centrum för designupplevelsen. Bland annat hade man byggt en mycket vacker pergola av just tunna björkstammar. Och bland tulpanerna låg underbara tallkottar i mängder. Se kortfilmen nedan genom att klicka på bilden.

Ha en riktigt fin Påsk allesammans! 
/Jessica











torsdag 17 april 2014

Skärtorsdagsinspiration!

Inspiration till odlingarna från både skogen och staden. Efter att ha pratat med Karin Eliasson, Trädgårdsmästare och konstnärlig ledare på Astrid Lindgrens Näs som snart öppnar så kommer det att bli svårt att hålla sig därifrån! Och se vilka underbara vedstaplar. Och träd. Och trasmattor (!).

Se kortfilmen med intervju från Nordiska Trädgårdar.

Ha en fin skärtorsdag!
/Jessica 



torsdag 10 april 2014

Trädgårdsdesigna -i rätt ordning.

I går var jag ute i snöblandat regn på en ny tomt här i närheten av Vendelsö. Detta för att se förutsättningarna för hur jag ska kunna komma med ett finfint designförslag till det paret som köpt tomten. Och det är just i nuläget bara en tomtyta. Inget hus på plats ännu. Det har ännu inte ens påbörjats med grundarbeten för huset eller så. Det är jättespännande att få bli tillfrågad om ett sådant här designuppdrag i ett sådant tidigt skede tycker jag. Redan innan huset påbörjats. Då tycker jag att man har tänkt i rätt ordning.

För det är smart på så sätt att sedan när huset byggs eller lyfts på plats eller hur man nu väljer att göra, så vet man redan på vilka ytor man till exempel ska vara särskilt försiktig eller helt avstå från att köra med de största och tyngsta fordonen. Med risk för att då platta till på platser där saker sedan ska komma att växa. När man istället kanske kan använda vägar som sedan ändå skall komma att plattas till. Eller om det blir material över vid husbygget av något slag. Då vet man kanske hur det kan komma att användas och tas tillvara på. Såsom stenkross, schaktmassor, virke för att bygga trädgårdsbod eller spaljéer av osv. Eller så kan man också passa på att göra alla dessa beställningar samtidigt, dvs både för huset och för tomten, för oftast blir det också billigare med större volymer och färre transporter.

Och såklart gillar jag väldigt mycket att man bygger in allt som har med trädgården att göra redan från start av ännu minst ett skäl. Då tror jag nämligen att chanserna ökar för att man blir mycket mer nöjd i slutändan. Huset och trädgården harmoniserar sannolikt betydligt bättre. Och man behöver inte ta särskilda hänsyn till än det ena eller det andra som skapats, som om man startat med huset på plats allra först. Därmed inte sagt att man inte kan börja i andra ändan med.

Men nu ska jag skissa vidare lite.
Ha en fin dag!
/Jessica





tisdag 8 april 2014

Varför jag gör högbäddar med gammaldags inramning.

För här ska byggas fler högbäddar och odlas ännu mer grönsaker denna säsong är tanken. Och eftersom just denna platsen på tomten, där den nya lilla potagern (ungefär "vacker och dekorativ köksträdgård") ska ligga, är placerad på en sådan plats att det dels är kall lerjord att tillgå i marken och att platsen här på tomten dessutom är lite av ett köldhål (zon 3) så tror jag mycket på att skapa högbäddar av bra och fin eko-jord blandat med kompost och kogödsel. Dessutom vill jag rama in det hela på ett gammaldags vis med hjälp av spaljerade bärbuskar. Detta för att hejda vindens framfart lite. Häckar och buskar var kanske det allra vanligaste sättet att skapa värme och vindskydd i trädgården för ett antal decennier sedan. Och en tät häck är faktiskt en bättre lägivare än en mur har jag lärt mig. För den låter vinden silas genom grenverket utan att skapa alla de virvelvindar och så vidare och som en mur kan göra. Det enda man bör tänka på är att häcken såklart också tar av näring och vatten av odlingarna.

Många gjorde tidigare liknande häckar av buxbom eller andra växter, det kan man också göra såklart, men jag vill ha en ätbar häck. I det här fallet kommer jag att använda mig av olika slags vinbär och krusbär samt kanske även av några spaljerade päron- och äppleträd, s k kordonger. Det beror på att jag gillar när det både är funktionellt, vackert men också effektivt på mina odlade ytor. Dvs att man ska gärna kunna skörda av allt, under så stor del av säsongen som möjligt. Det blir också lättare att sköta om odlingarna av t e x ätbart om de finns inom ett mindre och mer begränsat område. Där man samtidigt kan samla regnvatten i nära och begränsa ytorna som behöver skyddas från alla andra djur som vill äta upp det vi odlar.

Nu ska jag ut och planera lite mer!
På återhörande.
/Jessica




















fredag 4 april 2014

Inspelningstider!

Allt rullar på väldigt snabbt nu. Och tycker man om tempo, som jag gör, så är det förstås väldigt kul och utmanande. Det handlar såklart mest om OdlingsTV -den nya webbtv-portalen för alla odlings- och trädgårdsintresserade runt om i Sverige (och Norden?) som jag startat igång. Nu involverar den en helt underbar grupp av människor och vi producerar allt ifrån enklare hemmavideos till mer producerade saker såsom till exempel under vår lansering på Nordiska Trädgårdar för ett par veckor sedan. På en av bilderna här ser ni hela OdlingsTV-gänget dvs Magdalen Alatalo från FruMagdas, Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård, Johan Andebratt från Concrete Farming och Johannes Wätterbäck alias Farbror Grön och så jag, Jessica.  På en annan av bilderna ser ni hur det ser ut bakom kameran när vi gör OdlingsTV, när vår inslagsproducent Sara, som håller koll på allt som är viktigt under inspelningarna, och Tony filmar just i det här fallet en spännande intervju. Det är mycket att tänka på och tajming är väldigt viktigt i allt. Dessutom vill man gärna slippa ta om sekvenser för att minimera klippnings- och redigeringstiden. Så man kan nästan kalla det för en form av liveinspelning.

Vad som också är väldigt roligt är att människor och trädgårdssällskap hör av sig och vill att jag ska komma och föreläsa. Och en del har också önskemål om att jag ska komma och designa deras trädgårdar! Allt detta efter SVT s Trädgårdskampen. Jag blir såklart väldigt glad över att så många uppskattat mitt "trädgårdsdesign-tänk". Så nu hoppas jag ju på att fler bygger in kretsloppstankar och idéer om återbruk redan från start i sin odlingar. För det här är ju riktigt viktiga saker -på många plan.
 
Ha en fin dag nu allesammans!
/Jessica 













tisdag 1 april 2014

Det är vår på riktigt när man går ingenstans utan denna.

Det är verkligen vår på riktigt när man inte går någonstans utan att ha med sig denna i fickan.
Sekatören alltså. Det medför också att den plötsligt dyker upp invid bordsdukningen, bredvid spisen eller på någon annan plats där man annars naturligt inte hittar den. Häromdagen såg vi första sädesärlan här i Vendelsö och en liten liten fästing hade också satt sig på en familjemedlems huvud. Också vårtecken av blandad njutningsgrad.

Hur alla de över hundra olika sorter av fröer jag sått ska kunna få plats efter omskolningen, ja det är till och med för mig en gåta. Men så blir det när man hittar kanske sjutton olika spännande tomatsorter, sexton varianter av chili och som man bara måste pröva och för att inte tala om all kål. Tjugofyra sorter. Men det är också ett vårtecken att man måste gå ut ur huset för att se ut -för så blir det när man ännu inte byggt sina drömmars växthus.

I vår backe hemma håller forsythian på att slå ut och jag älskar att plocka in kvistar i olika gamla flaskor. Gärna i olika gröna nyanser just detta år.  Och vem har sagt att man inte kan äta våfflor flera gånger i veckan? Godaste snabbmaten när man hellre är ute och gräver i solen än står inne och lagar mat.

Ha det fint!
/Jessica