onsdag 16 juli 2014

Älgörtsdricka -recept på.

Älgört. Eller älggräs. Uppsnappat från Wikipedia: 

"Älggräs (Filipendula ulmaria L.), även älgört, är en ört i släktet älggräs i familjen rosväxter."...

..."Om bladen av älggräs gnuggas avger de en stark och angenäm doft som påminner om rödklöverns blomdoft. Doftämnet är en benzoloid. Bladen har för sin väldofts skull använts redan på 300-talet f.Kr. i Grekland; älgörten tillhörde också kelternas heliga örter. Bin har ett välutvecklat luksinne, och för att locka svärmande bisamhällen in i en bikupa är ett knep att gnida insidan av den med älggräsblad. Förr spred man gärna ut blad av älggräs på golvet vid högtidliga sammanhang.

Älggräset har också använts för smaksättning av öl och mjöd, antingen genom att karen gneds med bladen, eller att de tillsattes som krydda. Man har även kryddat portvin och ättika med blommorna.
Av blommorna kan en saft kokas, efter samma recept som fläderblomssaft.

Medicinsk verkan

Bladen och blommorna innehåller salicylsyra. En drog gjord på torkade blommor (i den gamla farmakologin benämnt spiræe herba) har inom folkmedicinen använts som smärtstillande och febernedsättande medel. Även svettdrivande.
Växtens tidigare vetenskapliga namn Spiraea ulmaria har fått ge namn åt läkemedlet Aspirin. resultatet av det tyska läkemedelsföretaget Bayer AG:s utveckling av salicylsyra till acetylsalicylsyra I dag är acetylsalicylsyra en läkemedelssubstans som fortfarande tillverkas i stor mängd på syntetisk väg."...

Så denna växt måste ju testas vid tillfälle!


Här är ett recept jag funderar på att pröva:

80 - 100 blomklasar.
4 ekologiska citroner i skivor
4 liter vatten
1 kg ekologiskt råsocker
2 kg ekologiskt strösocker
60 gram citronsyra
4 kryddmått Natriumbensoat eller
Atamon  


Plocka, rensa och skölj blommorna. Ta bort stjälkar och grönt.
Tvätta och skiva citronerna, varva blommor, citroner och citronsyra i en stor kruka eller gryta. 

Koka upp vatten och socker tills det löser sig.

Häll sockerlösningen över blommorna/citronerna.
Ställ grytan svalt i 5 dagar.

Tappa upp på rena flaskor. Förvaras svalt.

Vid servering skall drycken spädas. Cirka 1 del saft till 3 - 4 delar vatten.
Serveras kyld. 


Ha det fint!
Jessica 

 
 

5 kommentarer:

  1. Jag fick en flaska av en vän ifjol. Tokgott :) Tack för receptet, tror jag går ut och plockar några blommor direkt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad toppen!! Lycka till du med då Petra!:) /Jessica

      Radera
  2. I Lappland använde de blommorna som smaksättning i sockerkaka i stället för vanilj, fick jag lära mig på en trädgårdsresa med Lappmarkens Trädgårdssällskap. jag har inte provat det själv-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter spännande! Tack för tips:) -Måste också testas tror jag;) /Jessica

      Radera