torsdag 21 augusti 2014

Idag kommer jag att samla fröer av...

Att samla fröer är något väldigt spännande tycker jag! Idag kommer jag att fortsätta samla fröer av en röd-orange variant av gullviva. Jag vet inte namnet på just denna sorten och gullvivor är dessutom kända för att vara rätt promiskuösa... men jag tror generellt att just de röda varianterna har varit vanliga vid lite äldre trädgårdar och just de här plantorna kommer från goa släktingar som delat med sig av sina skatter. Jag ska bara först kolla in på OdlingsTV för att se hur jag bäst skall så dem, för just vivor har jag faktiskt ännu inte hunnit pröva på att fröså. Min tanke är att jag sedan skall placera ut än fler plantor av dessa i vår hassellund.  Där håller hasselnötterna på att mogna nu för övrigt. Kul!

Jag har också tänkt samla än mer fröer idag av alla de olika sorters gräslök som här växer. Och så av rosenlöken som liksom sprätter iväg sina smålökar vilt omkring sig. Jag samlar också av vår goda gurka och av gråärterna jag odlar. Fortfarande finns det också lite pärlhyacintfröer att samla och så måste jag se efter eventuella linfröer (älskar spånadslinets ljuvt blåa färg!) och av kungsmynta. Den kan jag och humlorna aldrig kan få nog av. Jag tror för övrigt att vi aldrig tidigare haft så många pollinerande humlor som vi har i år. De älskar att här finns sälg i början på året och sedan blommande växter hela säsongen! Just nu är den rosa kransveronikan med sina rosa vackra spiror en riktig favorit och så perovskian också så klart. Kransveronikan har jag samplanterat med salladssorten "Merlot", vilket jag tycker är en oerhört vacker kombination och som jag kom på att testa första gången i SVT s Trädgårdskampen. Nu har just den salladen blivit uppäten och ger nu därför ger plats för andra grödor som jag sår allteftersom.

Ha en fin dag!
/Jessica 
2 kommentarer:

 1. Första besöket hos dig och jag ser att du gjort så många inspirerande och trevliga inlägg.
  Även här samlas det fröer, just nu solros, indiankrasse, ärtor och bönor börjar torka, kryddtagetes och ringblommor i roliga färger. Tack för att du påminde mig om gullvivorna. Ska kolla om jag också har fröstänglar kvar.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Och ja, nu blev ju jag inspirerad av dig med Anette -några ringblommor samt några av de röda klätterbönorna kanske också går att samla fröer av nu? Jag måste gå ut i trädgården och se efter bums! Bästa hälsningar, Jessica

   Radera