tisdag 29 april 2014

Förvånad.

Fortfarande förvånar det mig att inte fler njuter av egenodlade frukter, bär och grönsaker. 
Nästan all frukt som inte odlats ekologiskt innehåller rester av bekämpningsmedel och kemikalier. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen. Om detta stod mycket att läsa om i gårdagens media. Och det är ju också så mycket godare rent smakmässigt tycker jag och många med mig.

Aftonbladet skrev också såhär, citat:
"När Livsmedelsverket förra året testade 647 frukter visade sig nio av tio innehålla rester av de medel som används för att ta kål på skadedjur, ogräs och mögel. 87 procent av en helt vanlig fruktkorg med vindruvor, citrusfrukter, äpplen, päron och bananer innehöll rester av bekämpningsmedel. Värst av alla i korgen var vindruvorna. De innehöll 51 olika kemikalier. Bland annat klormekvat som används för att det kan ge ökad tillväxt och fruktsättning hos päron och vindruvor, men som vid djurförsök visat sig påverka reproduktionen." slut citat.

Här hemma har vi kompletterat med ytterligare tre fruktträd samt en del bärbuskar vi inte hade tidigare. Fruktträden är bl a ett päronträd samt ett sötkörsbär. Bärbuskar är björnbär och krusbär.
Saknar nu mest bara hösthallon -någon som läser detta som har erfarenhet av just denna variant av hallon?

Ha en fin kväll!
/Jessica


3 kommentarer:

 1. Hej Jessica!
  Jag har tänkt ge bort en kruka med något jag sått i till en vän. Tanken är att hon ska få ta hand om den efter instruktioner utan att veta vad det kommer att bli. Jag har tänkt mig att det ska vara en ätbar frukt eller grönsak som kan leva i en kruka i fönstret. Har du några förslag på något som passar in och är ganska lättskött? Ps. Hon har redan odlat paprika för några år sedan så vill inte ge henne det.

  /Emma

  SvaraRadera
 2. Hej Emma! Vilken härlig tanke, jag är övertygad om att din vän kommer att bli glad! Spontant tänker jag på någon spännande mindre tomatvariant? Tex en svart (t e x Black Sweet Cherry) eller grönsstrimmig (t e x Green Zebra). Och även om hon kanske känner igen tomatbladen så blir hon kanske förvånad av färgerna på frukterna? -Kanske dock är lite i senaste laget att så dessa nu. -Som alternativ kanske man kan kanske fundera på ärtskott? (lägg vanliga torkade ärtor i en kruka med jord...jag har skrivit om det här tidigare i bloggen!) eller varför inte rosenböna? De finns med en massa olika färger på blommorna och då får hon både vacker blomning och bönor att äta:) Lycka till!/Jessica

  SvaraRadera
 3. Oj vilken fin blogg! Jag är inne helt på samma linje som du gällande frukter, men hur får man äppel och päron att räcka över vintern? Vad behöver ett päronträd för att må gott? Skulle gärna pröva men osäker på om vår skuggiga gård klarar av att ta hand om trädet.

  SvaraRadera