torsdag 14 november 2013

Att så ett frö.

Till att om så bara någon endaste mer blir inspirerad till att börja odla eller odla mera.
Eller till att börja samla egna fröer. Då har denna bloggens syfte uppnåtts.

Och om man ska prata om just fröer. För när jag tänker på alla fröer som i alla fall jag har köpt in genom åren. Snyggt förpackade från någon fröfirma, ibland transporterade långväga ifrån...
och dessutom av grödor som man kanske odlar om och om igen! När man kan samla sina egna fröer! Av saker man gillar att odla. Och som har precis lika bra (eller bättre!) grobarhet.

Och man kan också byta med varandra... Så gör vi tex i Odling -Inspiration! s gruppen på Facebook (alla välkomna även dit f ö!). För annars -vilket slöseri. När man kan tänka återbruk. Och så är det så roligt att när man sen ser den där blomman som spirat ur fröet, äter den där grönsaken...Trädgården fylls av minnen av nära och kära, vänner och livshistoria.

Här på bilden ett av de vackraste fröerna jag vet. Från en Rosenböna.
Och jag bara älskar Rosenbönans multifunktioner. Den är God Och Vacker. Den kan skapa vindskydd Och rumslighet -om man låter den klättra upp på ett nät eller på störar. Det finns många olika sorters Rosenböna. Själv föredrar jag generellt de lite äldre, gärna Kultursarvssorterna, när de finns att få tag på.

Att samla fröer med barnen är ett sant nöje men det är också underbart meditativt att själv
gå på en samlartur. Fröinsamling är ett stort nöje hur som.
Just för stunden ligger många fröer fortfarande på tork här hemma på torraste platsen. Som råkar vara i kaffemuggarna i köket. I kaffefilter. För snart är det dags att så ett frö igen. Eller flera. På alla de vis.

Ha en fin dag! /Jessica


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar