måndag 18 november 2013

Skörda din egen julgran! Eller två.

Vad sägs om att odla sina egna julgranar?!
Eller iaf de man kan ha som bordsgranar eller kanske i en hall, barnens rum eller så.

Man behöver verkligen inte köpa en julgran som odlats långt långt bort, stått avhuggen och förvarats i några månader, levererats till närmaste storköp till vilken den kommit återigen med lastbil.
-Och hur julcharmigt är det egentligen att ta bilen till macken eller utanför köpcentret och köpa sin årets gran under de skrikande neonskyltarna?

(För att sedan efter julen slänga ut den för att nästa år köpa en ny...-fast detta kommer det ett eget inlägg om efter jul, dvs vad kan man göra med en "gammal" julgran..)

Man kan faktiskt kan odla sin egen gran.
Ni som ännu inte testat, ni anar inte hur lätt granens fröer gror. Om man så bara samlar en enda mogen kotte av en vacker gran. Låt fröerna torka och bli åtkomliga genom att du tar in kotten inomhus i värmen. Då öppnar den sig ytterligare och kommer att släppa ut fröerna efter kanske en vecka eller så.

Ok, alla har kanske inte egen tomt eller dyl att ha en liten odling på inflikar du (men kom ihåg att om det är små granar man vill åt räcker någon enstaka kvadrat!) -men det har kanske vännen, eller släktingen... och det kan bli en härlig tradition att hämta granen där varje år? För de här rackarna växer snabbt! På ett år har du en bordsgran åtminstone. En härligt, personlig alldeles egen gran med en fin historia att berätta för barn eller barnbarn eller vännernas barn.
Om ett frö som grott.

Lycka till! Och ha en fin måndag!
/Jessica


4 kommentarer:

 1. Ja men såklart! Nu fattar jag varför vi sparade den där lilla granen som egentligen står ivägen i somras..

  SvaraRadera
 2. Härligt Momo! :) Ja, det finns ngn mening med allt! :)) Ha det gott!/Jessica

  SvaraRadera
 3. Har man en tomt så klart det går att odla gran. Vid vår sommarstuga har två självsådda granar fått stå kvar och nu är de färdiga stora julgranar som vi huggit i år. Annars brukar vi ta på egen mark längs skogskanten och så, men de som vuxit i trädgårdsjord blir ju så fina. Om man frågar går det säkert att få en planta från någon bonde, eller så köpa som häckplant. Hur billigt som helst.

  SvaraRadera
 4. Ja men eller hur "GladiGrönt"! Ha en fin dag! /Jessica

  SvaraRadera