måndag 3 mars 2014

Min Trädgård i SVTs Trädgårdskampen -presentation!

Här kommer en presentation av min Trädgård eller lott eller vad man ska kalla den i Trädgårdskampen. I morgon går finalen av stapeln och jag ville därför passa på att berätta lite om mina tankar och idéer kring varför jag designade den just så som jag gjorde.

För mig handlade det mycket om att redan från början bygga in Kretslopps- Mångfald- och Återbrukstankar i min lott. Att t ex använda mig av många dragväxter för att locka in pollinerare. Att gräsklipp skulle få bli gröngödsling till odlingarna. Att det stilla vattnet och den naturella fågelholken skulle attrahera många djur och insekter. Att samplanteringarna i mitt Odlingshjul i de upphöjda bäddarna skulle leverera maximalt av grödor att förtära. Med värmande och fukthållande stenar runt om. Och mycket mycket annat. Vad jag dock saknade, och varit så säker på skulle komma som ett moment, var en kompost.

Man kan säga mycket om resultatet av min lott, men för mig var det väldigt viktigt att hålla mig till min linje så långt det vara gick.

Av någon anledning kunde jag inte ladda upp pdf:en här med skissen med alla växtnamnen på, men den finns att hitta på svt.se/tradgardskampen ifall man vill se det lite mer exakta innehållet. Dock måste jag tillstå att det inte är helt exakt återgivet där, men nästan. Till exempel finns det inte en Buxbom i bakkant på min lott. Och det är en Rhododendron bakom och i skuggan av Äppleträdet (invid Magnolian) och inget annat. Hoppas den kan skänka inspiration till någon.

Ha en fin dag och hoppas du tittar i morgon tisdag -finaldagen för Trädgårdskampen!
/Jessica7 kommentarer:

 1. Du har verkligen lyckats med din lott! Ger mycket inspiration och nya idéer. Håller tummarna för dig imorgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du, vad roligt att höra! Ja du får hålla tummarna;) Ha en fin kväll!/Jessica

   Radera
 2. Ja den är fin jag gillar din i första hand , pga jag gillar din gräsmatta och din lugna plats och ekotänk, gillar även Toni och Peters precis er tre jag ville se i final. Håller tummarna för dig som värdig etta ikväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla rara Monica!!:) /Jessica

   Radera
 3. Snart dax för final och avgörande
  Kommer att sakna trädgårdstisdagskvällen...
  Vacker och finstämd lott du odlat och designat fram.
  Vad hände med lotterna...?

  SvaraRadera
 4. Härligt att se avslutningen, även om det kändes aningen fel att ha en så fysisk variant. Tog lite udden av det och kändes inte rättvist. Hoppas du kommer till Skåne och kanske trädgårdsmässan i mars eller maj. Eller så kanske vi ses på Nordiska Trädgårdar. :-) Lycka till nu! Ser fram emot nya stordåd från din sida
  /Per

  SvaraRadera
 5. Gratulerer så mye! Jeg fikk ikke sett avslutningen før i dag, så jeg har unngått å kikke for mye rundt så jeg ikke skulle vite noe før jeg så det på skjermen. Kjempespennende!
  Det var jo så nære på også. Litt 'urettferdig' for deg kanskje at avslutningen skulle avgjøres av fysikken, men men... Det sto i allefall ikke på innsatsen din :)
  Tenk at Peter Englander skulle ha likt å tatt hagen din med seg hjem. For en kompliment :)
  Det har vært morsomt å følge serien og hagen din.
  Klem

  SvaraRadera