måndag 10 februari 2014

Nya efterlängtade bekantskaper.

Nu får vi se hur det går. Har fått hem lite nya bekantskaper, nya fröer att provodla denna säsong. Bland annat Ramslök och Myskmadra som jag tänkte ha till Lunden. Eller rättare sagt -till det som skall komma att bli Lunden. Har hört att Ramslök kan vara lite klurig. Så vi får se hur det går.

På en plats där det tidigare har eldats en del har jag nu placerat några pallkragar. I några av dessa tänker jag mig att Svedjerovan ska få växa. Det är en gammal sort från Finland och vilken brukade odlas efter att marken svedjats. Den trivs tydligen i aska, som ger den näring, och bidrar till att hålla borta skadliga insekter som gärna angriper kålväxter. Invid sår jag Nero di Toscana -den vackra höga Palmkålen. Misstänker att det blir lite lättare att täcka med en för Kålmalen lite mer ogenomtränglig tunn gardin om använder mig just därför av pallkragar där. Använder helst ett tunt nät eller varför inte en riktigt tunn spetsgardin (!) istället för den vita fiberduken man kan köpa överallt och vilken går sönder så lätt. Känns inte så miljövänligt att behöva åka och köpa ny fiberduk flera gånger per säsong. Tror jag skrivit det här tidigare att jag kommer samså dessa med olika slags Annueller också. Rosenskära t e x.

Sedan tänker jag mig att prova på Johan Anderbratts fantastiska idé med att odla Squash mot halvt liggande armeringsjärn. Och vilket man fick se i "Grönsaksavsnittet" av Trädgårdskampen, dvs avsnitt 3 (går att se på SVT Play!). Där blir det i år en Sommarsquash: "Custard White" samt en Vintersquash: "Gold Nugget".

Strandkålen "Lili White" har jag redan sått och så blir det Kålrabbin "Azur Star" som är så vacker, och god också hoppas jag. En Majrova vid namn "Snowball" och så en för mig ny Spritböna "Borlotti Lingua". -Någon som läser som testat dessa?
-Ja, detta blir ett spännande Odlingsår!

Ha det fint!
/Jessica2 kommentarer:

  1. Hej!!Har du provat förrut vinter squatz och blir den andra vit??Var nån stans fick du tag på fröna???Lycka är nya grönsaker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag har aldrig testat Vintersquash tidigare. Gold Nugget ska ge "laxorange" frukter och gå att odla även ganska långt norrut i Norrland har jag förstått. Custard White -Sommarsquashen ser ut som vita flygande tefat med veckad kant (!), och ska ha en smak som påminner om Kronärtskocksbotten -något som jag älskar:). Bägge finns som fröer hos min favoritfröhandlare -Runåbergs fröer. Ja, håller med dig -lycka är nya spännande grönsaker:) /Jessica

      Radera