söndag 12 januari 2014

Bra med Julgran även i januari. Och Granskottssirap.

Snart ska mängder av Julgranar slängas ut. Men den största här hos oss, och den enda avhuggna, den kommer inte så långt. Riset ska jag använda och lägga bland annat kring några buskar som skydd. Bra med lite extra kläder särskilt för vissa växter nu när kylan ser ut att komma. Och bra även lite senare för att skydda mot den tidiga vårsolen. Av granens översta del eller en gren med många ytterligare förgreningar på kan man göra en visp av på gammaldags vis. Man låter då den delen torka, vartefter man skalar av barken. Klar. Eller vackra hängare. Eller något annat. Beror på vilken fantasi och behov du har. Den undre delen kommer jag att spänta upp. Kommer värma fint i öppna spisen så småningom.

Ifall man tillhör dem som gärna sparar granen lite längre så har många säkert erfarit att granarna ibland börjar få ljusgröna skott. Därför kommer här ett recept nedan på Granskottssirap som jag tänker testa lite senare i år. Här brukar de friväxande granarna få sina skott i slutet av maj, början av juni. Då gör jag det av skotten från granarna här hemma på tomten. Obs! Ifall du vill plocka granskott i skog som inte tillhör dig, fråga markägaren om lov först. Det kanske är lite väl förhoppningsfullt att hoppas på en liter granskott av en julgran men då är det bara att modifiera ner receptet.

Grundrecept Granskottssirap:
- Fyll en påse (ca 1 liter) med granskott.
- 1 citron (Ekologisk!).
- Strösocker.

Skiva citronen. Varva lager av Granskott med citron och socker i en glasburk. Mängden Granskott/Socker ungefär 50/50. Ställ på en solig plats och skaka burken ca en gång per dag. När nästan allt har löst upp sig har man en trög sirap som doftar fantastiskt. Då har det gått ungefär 2-4 veckor. Sila bort barren och använd sirapen tex till Pannkakor, våfflor eller smaksätt glassen med!
Kan tänka mig att det kan smaka gott till något vilt-recept också. 

Ha en skön söndag!
/Jessica
2 kommentarer:

  1. Om man har växter som gillar lite lägre pH som ex amerikanska blåbär, så kan man lägga barren som täckmaterial också!

    SvaraRadera
  2. Bra tips Tradgardssurr!! Härligt! Ha en fin dag!/Jessica

    SvaraRadera