måndag 6 januari 2014

Får jag Presentera -Min P.T.!

Jag måste erkänna en sak.
Jag har aldrig riktigt förstått tjusningen med att gå på gym. Och i alla fall är mina minnen och mina upplevelser (gymmen kan ha förändrats sedan dess!) tyvärr den dåliga luften. Den för mig dåliga musiken. Och ljuset från flimrande lysrör. Och allt det vad jag tycker konstlade. (Med stor risk nu att jag aldrig kommer att erbjudas ett samarbete eller dylikt med en gymkedja... Eller kom igen -utmana mig ;) Och kanske kommer jag nu också att göra folk upprörda -förlåt i så fall.

Jag kan också berätta att jag själv tränat på gym (för tusen år sedan typ) och vill också inflika att det nog kan vara bra ifall man behöver träna vissa specifika muskelgrupper, behöver sjukgymnastik etc. Men vad jag bara upplever lite märkligt är, att som till exempel, att när jag passerar förbi en av alla dessa gymkedjor som finns i närheten av där vi bor, att där ser man i stora glasfönster oftast ett tiotal personer...springades på löpband, utblickandes ut på... ja... en trafikerad led (?).

I Sverige har vi ju som bekant Allemansrätten och helt vidunderliga skogar och därmed många också andra möjligheter till att ut och röra på oss. Frisk syrerik luft och D-vitamin får man på köpet. Hemma kan man också idka Grävträning till exempel ifall man har tomt eller känner någon som har. Det är det nya moderna tycker jag. Nedan och överst av bilderna ser ni min P.T. (Personal Trainer som det kallas för på gymmen... Personlig Trädgårdsmästare vill jag att det ska stå för) Har också funderat, det ska erkännas, på att ett kanske lite skämtsamt sätt att sätta upp en skylt på gymmet närmast med "Gräv hos en Tant" eller dylik annons. För min övertygelse är att så många vill kunna odla sin egen mat, njuta av dofterna...smakerna...färgerna. Och veta att det är absolut obesprutat och vårdat och ompysslat med kärlek. Men alla har inte hälsan eller åldern för det. Så vilket slöseri på gymmen med all viktig muskelkraft.

Slutligen vill jag komma med ett Grävtips. Som säkert många av er redan kan -men bara jag som missat just den lektionen. Just detta grävsättet passar särskilt bra när man ska gräva upp nya odlingsland i det som varit gräsmatta i typ hundra år och i styv lerjord:
Gräv upp en fyrkant. Lägg den åt sidan. Följande fyrkanter gräver du också men istället för att lyfta och vända -så vänder du nu bara nu åt sidan. Väldigt fiffigt.

Ha en fin Trettondagsdag allesammans!
/Jessica

ps. Det här inlägget blev väldigt politiskt eller vad man kan kalla det. Men nästa gång lovar jag att visa upp någon mysig maträtt eller annat gulligt och tillrättalagt.. ;) ds.
6 kommentarer:

 1. Gunilla Wingårdh6 januari 2014 08:34

  Åh, så bra uttryckt ! Har också tyckt att det är konstigt att det står ett gäng svettiga personer och cyklar på stället innomhus, fast det är sommar och fint väder ute. På vintern kan jag förstå det lite mer. Men jag föredrar nog långpromenader i skogen i alla väder. Och framför allt: underbart roligt slit i min lilla koloniträdgård ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad härligt att höra Gunilla! Då är vi flera ;) Ha en fin dag!/Jessica

   Radera
 2. Kom in via Tusen Trädgårdar, trevligt att upptäcka din blogg....jag tränar för att orka gräva...så mitt träningår är fullt med promenader, innegympa och trädgårdsrabattgrävning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt Marianne! Och välkommen in här! Låter som en bra kombination f ö! :) Ha det gott!/Jessica

   Radera
 3. Hej! Jag har just köpt mig ett hus och ska gräva upp gräsmattan och göra mig ett land... vi har styvlerjord.. hur går jag tillväga sen efter jag vänt upp och ner på jorden? Tack för en bra blogg! / helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande med nya huset! Och vad kul det kommer bli att kunna odla mer själv -grattis till det! Lite samma läge här (och som man kanske ser på bilderna..?) dvs tung lerjord. Om jag vore dig (men det finns verkligen många "skolor" i detta!) så skulle jag försöka hinna med att vända nu, innan tjäle (fast vet ju inte vart du bor.. så blir kockorna frostsprängda i vår. Jag skulle tänka mkt på att få på och mylla ner mer av material som gör jorden mer lucker... Använda kompost ifall du har... gräsklipp... etc. Och så skulle jag odla saker detta första år som också hjälper till att göra jorden lucker. Dels finns det grödor som hjälper till med sina rötter och dels så kan man använda sig av grödor som man sedan gödslar ner i jorden för att förbättra jordstrukturen. Om man har som vi bägge lerjord så finns det mkt gott för växterna i denna redan men annars använder man gröngödsling också till för att ge mer näring. -Jag arbetar mkt mer att täcka med gräsklipp, älskar komposten etc. Man kan egentligen skriva hur mkt som helst om detta...:) Och mera om just detta ämne kommer om ett litet tag här i bloggen! Ha det gott och lycka till! /Jessica

   Radera